Gezondheid.
Volgens de WHO (World Health Organisation) (1948) is gezondheid “een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken”. Dit is een moeilijk haalbare definitie, weinig mensen krijgen dan ooit de stempel van “gezond”. Zeker niet met de toegenomen tendens van welvaarts- en chronische ziekten die we vandaag zien. De huidige gezondheidszorg blijft op die manier mensen behandelen tot ze wel al de facetten van “gezondheid” kunnen afvinken, wat leidt tot medicalisering. Zo ontstaan er nieuwe screening technologieën die abnormaliteiten kunnen detecteren die misschien nooit tot ziekte zouden leiden. Of wordt er medicatie voorgeschreven voor aandoeningen die niet eens voor gezondheidsproblemen moeten zorgen. Zo wordt er voor onder andere de bloeddruk, het lipiden- en/of suikergehalte veel te snel naar medicatie gegrepen, terwijl aanpassing in leefstijl een goedkopere en duurzamere oplossing kan zijn.
In 2009 kwam M. Huber met een nieuw concept: “Gezondheid moet gezien worden als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven1.” Het gaat hier over de flexibiliteit van de mens. Iets waar Darwin al veel eerder over sprak in zijn “Survival of the Fittest”. Wat niet gaat over de meest “fitte” persoon, maar wel over wie zich het beste kan aanpassen aan zijn omgeving. Zo is FITAX, Flexible In Time (with Ax) ontstaan.
Onze gezondheid wordt door verschillende zaken bepaald:
- 10% door de gezondheidszorg
- 20% door de omgeving
- 20-30% door genetische eigenschappen
- 40-50% door je levensstijl
50% hebben we dus zelf in handen. We kunnen de toxische omgeving waarin we nu leven jammer genoeg niet veranderen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat we er beter tegen kunnen door onszelf meer flexibel te maken. Chronische stress door de rush van de maatschappij, het eten dat we eten, de druk die we onszelf opleggen, de afwezigheid van beweging… Het leven in een bepaalde comfortzone: de airco aan bij warm weer, de thermostaat wat hoger tijdens de koude wintermaanden, een koekje of stuk chocolade tijdens een goestingske, liever een Netflix serie dan een sportsessie buiten… Het maak ons allemaal fragiel, waardoor we vatbaarder zijn voor bepaalde ziekten en minder goed om kunnen gaan met de uitdagingen van het dagelijkse leven.
1Huber M, Knottnews J A, Green L, Horst Hvd, Jadad AR, Kromhout D et al How should we define health? BMJ 2011, 343:d4163
Liefs,
Ax