The Big 5 van leefstijl.
- Eten en drinken.
Welke invloed heeft wat we eten/drinken, hoe we eten/drinken, wanneer we eten/drinken, hoe vaak we eten/drinken… op ons lichaam? Welke voedingsstoffen en welk volume water heeft ons lichaam nodig om de juiste hoeveelheid energie te mobiliseren? Samen met jou bekijken we waar we aanpassingen kunnen doorvoeren om ervoor te zorgen dat jouw lichaam krijgt wat het nodig heeft. De juiste voeding en hoeveelheid vocht is 1 van de sleutels tot een gezonder en flexibeler leven.
- Beweging.
“Zitten is het nieuwe roken!” (James Levine). Het vergroot de kans op allerlei aandoeningen en je wordt er minder productief, minder creatief en zelfs depressief van. Samen bekijken we met jou hoe we je meer in beweging kunnen krijgen, want bewegen heeft tal van gunstige effecten op je gezondheid. ‘ s Avonds anderhalf uur sporten compenseert niet voor een ganse dag zitten. Probeer alvast nooit langer dan 1 uur aan 1 stuk te zitten. Zorg voor beweegpauzes, waarbij je lichaamstemperatuur een klein beetje stijgt en je hartritme verhoogt.
- (Bio)ritme en slaap.
Bioritme, ook wel het circadiaanse ritme genoemd, verwijst naar de interne klokjes in alle cellen van ons lichaam. Ze regelen ons gedrag, onze slaap, onze hormonen, bloeddruk, lichaamstemperatuur… Alle cellen in ons lichaam hebben een 12 uur AAN – 12 uur UIT ritme. Dit wil niet zeggen dat je 12 uur wakker moet zijn en 12 uur moet slapen, maar geef je lichaam wel 12 uur de rust die het verdient en nodig heeft. Ook wat betreft voeding, licht en beweging. Te weinig slaap heeft op vele systemen een nadelig effect. Een slechte nachtrust heeft een invloed op je herstelvermogen, je leercapaciteit, je groeimogelijkheden… en het brengt je hormonen in de war. Heb jij slaapproblemen? Dan helpen we je graag uitzoeken wat de oorzaak hiervan is. Voor vrouwen is er niet enkel het circadiaanse ritme, maar ook het hormonale ritme dat de nodige aandacht verdient. Hormonale problemen zijn symptomen van een onderliggend probleem. Graag kijken we met jou wat dat onderliggend probleem kan zijn en wat we eraan kunnen doen.
- Psychologische en fysieke stress.
Is stress nu gezond of niet? Van chronische stress is het bewezen dat het kankerverwekkend is, het maakt je ziek, het steelt energie… je wordt er niet vrolijk van. Als we terugkijken naar onze voorouders dan zien we dat we nooit in een omgeving hebben geleefd waar er geen stress aanwezig was (achterna gejaagd door een leeuw, onverwachte weersomstandigheden, geen eten/drinken…). Het enige verschil is dat deze stress van korte duur is, acute stress. Acute stressprikkels zorgen ervoor dat ons lichaam een gepaste strategie moet zoeken, dat je lichaam wordt uitgedaagd en dat je uit die comfortzone wordt gehaald. Via acute stressprikkels kunnen we deze chronische stressoren doorbreken. Samen met jou gaan we op zoek naar een juist evenwicht tussen beide.
- Context en relaties.
20% van je gezondheid wordt bepaald door je omgeving. Met omgeving bedoelen we je werkomgeving, je woonsituatie, je familie en vrienden, je liefdesrelaties… Jammer genoeg hebben we niet op alle aspecten een invloed. De toxische omgeving (milieuvervuiling, pesticiden/insecticiden op onze voedingsmiddelen…) is er daar bijvoorbeeld 1 van. Liefde, verbondenheid en hechting zijn diepmenselijke behoeften, die afstammen uit de oertijd. Je overlevingskansen en je voortplantingsmogelijkheden stegen nu eenmaal als je deel uitmaakte van een groep. Goede sociale relaties hebben een positief effect op je cholesterolwaarden en maken je brein vitaler en gezonder. Waardevolle, unieke, duurzame vriendschappen zorgen voor een langer en gelukkiger leven. Samen met jou kijken we op wel aspect we wel een invloed kunnen hebben.
Nog niet helemaal duidelijk? Stuur me gerust een mailtje
Liefs,
Ax